diumenge, 13 de desembre del 2009

PRÀCTIQUES

P1. EXTRACCIÓ I CROMATOGRAFIA DELS PIGMENTS DE LES FULLES D'ESPINACS


INTRODUCCIÓ


La cromatografia es pot definir com la tècnica de separació d'una mescla de soluts, basant-se aquesta separació en la diferent velocitat amb que es mou cada solut a través d'un mitja porós (paper de filtre), quan són arrossegats per un dissolvent en moviment. La velocitat depèn de les solubilitats dels soluts en el dissolvent. La cromatografia de paper és una de les tècniques cromatogràfiques més simples i de les més antigues.

L'extracció líquid-líquid es basa en la diferent solubilitat de diferents soluts en dos líquids immiscibles.


OBJECTIUS


· Conèixer dues tècniques de purificació i separació: extracció i cromatografia

· Aprendre a manipular l’ utillatge necessari en aquestes dues tècniques

· Treballar amb colorants naturals

· Saber identificar els colorants vegetals de les fulles verdes pels seus noms i colors


MATERIAL


· Suport universal,

· Proveta de 100 ml

· Pinça

· Nou

· Embut

· Filtre amb plecs

· Morter amb ma

· Embut de decantació

· Erlenmeyer de 250 ml

· Vas de precipitats de 250 ml

· Paper de cromatografia

· Etanol

· Sulfur de carboni

· Aigua destil·lada

· Fulles verdes d’espinacs, julivert...

· Mascareta de seguretat


PROCEDIMENT


  1. Extracció dels colorants de la planta

Ø Poseu les fulles trossejades en un morter .

Ø Afegiu poc a poc 40 ml d’etanol mentre aneu triturant-ho tot junt.

Ø Prepareu un muntatge de filtració.

Ø Decanteu el líquid del morter a través del filtre de plecs.

Ø Torneu a posar 40 ml més d’alcohol en el morter i repetiu l’extracció i la filtració.

2. Comprovació del nombre de colorants: cromatografia en paper

Ø Agafeu 60 ml de l’extracte alcohòlic i poseu-los en un vas de precipitats de 500 ml.

Ø Poseu-hi el paper de cromatografia dins i, sense tocar-ho, aneu observant i anotant què passa.

Mentrestant aneu fent el següent experiment

3. Separació d’un dels colorants: extracció líquid-líquid

Ø Poseu la resta de l’extracte alcohòlic dins l’embut de decantació.

Ø Afegiu 30 ml de sulfur de carboni

Ø Agiteu suaument.

Ø Observeu què passa i anoteu el resultat.

Ø Separeu les dues capes posant el sulfur de carboni en un erlenmeyer i tornant a posar dins l’etanol.

Ø Repetiu l’extracció una segona vegada. Què s’observa ara?


Observeu bé el protocol de la pràctica. Us ha de servir de model per a fer un bon informe. Només cal afegir les conclusions que les podrem extreure després de respondre les qüestions següents:

QÜESTIONS

1. Quants colorants tenen les fulles verdes? Com ho saps?.

2. Quin color i nom té cadascun d’ells?.

3. Quantes extraccions diferents hem fet servir? Quines semblances i diferències hi ha entre elles?.

4. Què és una cromatografia? D’on ve el seu nom?

5. Si després de feta l’extracció amb sulfur de carboni féssim una cromatografia de la capa de sulfur i una de la capa alcohòlica, què s’observaria en cadascuna d’elles ?

6. Fes un escrit explicant totes les operacions que has fet durant la pràctica.


P2. OBSERVACIÓ MITOSIS EN EL TEIXIT MERISTEMÀTIC DE LA CEBA
Recordem en què consisteix la mitosi.

OBSERVACIÓ MITOSIS (alumnat)
OBSERVACIÓ MITOSIS (professorat)